La XSP Terrassa demana al ple que garanteixi els drets bàsics

Terrassa
Viernes, 30 Octubre, 2015
InfoTalqQual.com
La Xarxa de Solidaritat Popular (XSP) de Terrassa, juntament amb els veïns i veïnes dels pisos ocupats de Les Arenes, van assistir ahir al ple de l'Ajuntament de Terrassa per exposar un prec en relació a la problemàtica dels habitatges i la necessitat dels lloguers socials.  
 
Un representant dels veïns dels pisos ocupats de Les Arenes, present junt amb molts dels seus companys i companyes al ple (recolzats alhora per d'altres companys i companyes al carrer), va llegir una carta exposant el prec en relació a la problemàtica dels habitatges i la necessitats dels lloguers, no només referent a la seva situació, sinó com una demanda d¡inclusió social. Aquest va ser l'únic moment del ple en el qual hi va haver un aplaudiment generalitzat:
 
“Aquesta situació precària comporta a la falta es subministres bàsics com l'aigua i la garantia energètica. No obstant això, estem en plena disposició d'assumir el compromís d'avançar els procediments necessaris per regularitzar la nostra situació en relació amb l'habitatge, en relació amb les condicions específiques que travessa cada família individualment i en funció dels mínims que han d'existir per part de l'Estat per garantir la inclusió dels qui estem en situació de vulnerabilitat, enfront d'un problema col·lectiu, plantegem la necessitat de solucions col·lectives i integrals.
 
La imminent arribada de l'hivern requereix una resposta conjunta i solidària per part de tots, Ajuntament, Generalitat, Estat i companyies del sector energètic. Per tot això, exigim a aquest consistori trobar els mecanismes adequats per a cadascun dels casos, complir l'acord revisat en la Junta de Portaveus i executar-ho sense demora, per així superar aquesta situació de vulnerabilitat que no solament viu en els blocs de Falset i Sant Pere, sinó en milers d'habitatges i famílies de Terrassa.
 
Aquest Ajuntament, prenent en compte els resultats dels últims quadres judicials a favor del consistori contra les entitats bancàries, ha de garantir els drets bàsics dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa en qüestió d'habitatge, obtenint la cessió dels pisos buits propietat de grans tenidors, com marca la Llei 24/2015 aprovada pel Parlament.
 
Fem una crida al consistori al fet que el consistori crei i executi les mesures necessàries perquè Terrassa sigui una ciutat on es prioritzin el valor de les persones per sobre del valor i els interessos que ens imposa el mercat financer i especulatiu.
 
Pel dret a un habitatge digne.
 
Habitants Blocs Ocupats de Les Arenes"
 
Resposta de la regidoria d'habitatge
 
Lluïsa Melgares (PSC), regidora d'habitatge i mediació comunitària, va explicar que des de l'Ajuntament estan en contacte amb Endesa, i va afirmar que "no ens cansarem de sol·licitar una vivenda digne amb subministraments dignes també". Amb Endesa, va dir, estan mantenint contactes, però va advertir de la seva dificultat, i que no la podien garantir al 100%, en part perquè perquè Endesa és un lobi i té molta força. El que vol aquest Ajuntament, i properament ho farà, és fer una Xarxa d’Ajuntaments per ser també un lobi i poder exigir a Endesa que ha de complir amb la seva responsabilitat social, amb els subministraments, i que l’administració no pot deixar de treballar en aquest sentit, va dir.
 
Melgares va reconèixer: "és veritat que la Llei 24/2015 possibilita posar multes a qui talli els subministrament de llum, però també és veritat que està en discusió el tema de les ocupacions. Nosaltres lluitarem per els drets de les ocupacions igualment que la resta de veïns. La Generalitat està adquirint pisos al territori català, i és veritat que a Girona està comprant molts pisos. Nosaltres treballarem també en aquest sentit, perquè pensem que si passen a titularitat pública serà més fàcil de regularitzar i a més formaran part d’una bossa de vivenda pública".
 
La regidora també va defensar que l'Ajuntament de Terrassa "no ha tingut por quan ha hagut d’iniciar accions per lluitar per la vivenda digne" i va felicitar als veïns i veïnes per la doble lluita que estaven fent: "Els tribunals estan dient que teniu raó, però això no és mèrit d’aquest Ajuntament, és mèrit vostre, dels veïns i veïnes que avui veniu però que cada dia esteu lluitant pel dret a la vivenda".
 
Melgares va seguir defensant la feina de l'equip de govern entorn a l'habitatge: "aquest Ajuntament no defuig de la obligació que té, de treballar per la vivenda cada dia. I el tema de les ocupacions és una realitat de totes les ciutats, i nosaltres  no volem mirar cap una altra banda. És veritat que ja vam començar un procés de regularitzaciçó d’algunes vivendes, quan el propietari banc, davant la realitat de que les veïns i veïnes ens estàven demanant que regularitzessim les ocupacions. I nosaltres hem assumit aquesta feina, perquè no volem que les entitats financeres tornin a a estafar una altra vegada a les famílies. El que ens vam trobar és que les entitats financeres començaven a regularitzar la situació de famílies amb contractes de lloguer en vivendes que no tenien condicions d’habitabilitat, i llavors aquestes no tenien accés a aigua o llum. Aleshores nosaltres vam dir que les regularitzacions lles assumiria aquest Ajuntament".
 
D'altra banda, va deixar clar que s'han de complir amb els criteris establerts: està empadronat a Terrassa, haver patit una falta o pèrdua de vivenda, i respectar l’entorn. En el cas dels veïns i veïnes dels blocs de Les arenes, la regidora ha exposat que en l’última reunió "vam identificar a les families, perquè la mateixa Llei 24/2015 diu que les families han de ser vulnerables, doncs ho hem d’acreditar. Tenim aquesta informació i sabem que tots teniu el referent dels Serveis Socials". 

[fuente] http://infotalqual.com/v3/index.php/terrassa-i-comarca/item/5366-la-xsp-...